logo

Najdrahšie a najodpudzujúcejšie jedlá z celého sveta

Porekadlo „100 ľudí, 100 chutí,“ nevzniklo náhodou. Je prirodzené, že každému chutí niečo iné. Avšak niektoré pokrmy sa aj napriek tomu od ostatných odlišujú buď chuťou, alebo svojou výnimočnosťou. Práve tieto špeciality sú častokrát považované za najlepšie jedlá na svete. Netreba ale zabúdať ani na druhý extrém – jedlá, ktoré síce niektorým chutia, ale väčšina ľudí by ani nerozmýšľala o ich jedení. Poďme sa pozrieť na najdrahšie a najodpudzujúcejšie jedlá z celého sveta.

Najdrahšie jedlá

Či už sa považujú za najlepšie kvôli chuti, alebo malému množstvu, spája ich jedna vec – vysoká cena.

Losí syr je najvzácnejším zo všetkých syrov. Dôvodom je to, že sa vyrába iba na jednom mieste sveta. Okrem farmy Moose House zatiaľ neexistuje iný producent syru z losieho mlieka. Jeho cena sa pohybuje okolo 1000€ za kilogram.

Za kilogram šunky Jamón Ibérico zaplatíte zhruba 360€. Je výnimočná tým, že sa vyrába z prasiat kŕmených iba žaluďmi. Taktiež sa necháva zrieť až 48 mesiacov, čo jej dodáva jedinečnú chuť a textúru

Milovníci hovädzieho určite poznajú japonské Wagyu steaky. Ich dokonalá chuť je spôsobená ideálnym množstvom tuku vo svaloch zvieraťa. Treba dodať aj to, že teľatá Wagyu býkov chodia na masáže, pijú pivo a počúvajú klasickú hudbu, čo má prospievať ich mäsu v hodnote $450 za kilogram.

Za obrovskú delikatesu je považovaný aj biely kaviár. Milovníci tejto pochúťky zaplatia až 8500 eur za kilogram. Jeho vysoká cena je spôsobená jednak jeho výbornou chuťou, ale aj tým, že pochádza z jeseterov s albinizmom.

Najodpudzujúcejšie jedlá

Pri niektorých z týchto pokrmov sa pravdepodobne budete zamýšľať nad tým, ako vlastne niekomu napadlo ich jesť.

Casu Marzu je špecialita zo Sardínie, ktorá pozostáva zo syra s larvami hmyzu. Tie sú doňho cielene vložené, aby zabezpečili fermentáciu tukov. Údajne sa tak dosiahne ešte vyššia úroveň „dozretia“ a zjemnenie textúry.

V Ázii niektorí ľudia považujú za delikatesu tzv. storočné vajce. Ide o bežné slepačie alebo kačacie vajce, ktoré sa na niekoľko týždňov až mesiacov uloží do zmesi hliny, soli, popola, vápna a ryžových otrúb. Žĺtok zmení farbu na tmavo zelenú až šedú, z bielku vznikne priehľadná hnedá hmota a vajce získa prenikavý zápach aj chuť.

Ďalšia „pochúťka,“ na ktorú by sa väčšina ľudí ani nemohla pozerať, sa volá Kale Pache. Jedná sa o jedlo podávané v Afganistane, Albánsku, Arménsku, Bulharsku aj Mongolsku. Ide o vývar, do ktorého sa najčastejšie vkladá celá ovčia hlava aj s mozgom a nohy.

Snáď vám záver tohto článku nepokazil chuť do jedla. Stále treba myslieť na to, že každá kultúra je iná a ľudia v rôznych častiach sveta vyrastajú na iných jedlách. Pre nich by možno boli rovnako odpudzujúce naše bryndzové halušky.

 

Zdroje

https://www.thedrinksbusiness.com/2018/10/10-of-the-worlds-most-disgusting-foods/7/

https://brightside.me/wonder-curiosities/this-is-what-the-most-expensive-food-in-the-world-looks-like-295510/

Odporúčane produkty

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Obsah článku

Môže Vás zaujímať

liver

Starostlivosť o pečeň, prevencia

Je skvelé, že sa zaujímate o zdravie a funkciu pečene. Pečeň je skutočne kľúčový orgán v našom tele, ktorý zohráva mnoho dôležitých úloh vrátane detoxikácie,

bilinky

TOP 5 biliniek pre Vaše zdravie

Ahoj! S radosťou vám poskytnem informácie o piatich bylinkách, ktoré sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na zdravie. Pri ich používaní je však dôležité mať na