Jód
Jód patrí k najdôležitejším minerálom v ľudskom tele. Bez neho by totiž nemohla správne fungovať štítna žľaza, ktorá ovplyvňuje všetky metabolické procesy v tele.
Jód – účinky
Aj keď je jód dôležitý najmä pre správne fungovanie štítnej žľazy, vplýva aj na naše mentálne a intelektuálne funkcie, na kvalitu kože, vlasov, nechtov a zubov. Pri nedostatku alebo naopak prebytku jódu dochádza k poruchám fungovania štítnej žľazy.
Jód – zdroje
Najjednoduchším spôsobom ako doplniť jód do tela je stravou. Nachádza sa v jódovanej soli, morskej soli, morských plodoch, riasach a rybách. Z mliečnych výrobkov ho obsahuje najmä tvaroh, mlieko a jogurty. Obsahujú ho aj vajcia a sušené slivky.
Jód – dávkovanie
Denne by ste mali prijať 150 mg jódu. Zvýšený príjem 250 mg sa odporúča tehotným a dojčiacim ženám. Pri nadbytku jódu v tele môže dôjsť k zvýšenej činnosti štítnej žľazy. Keďže jód priamo ovplyvňuje štítnu žľazu, jeho nedostatok môže mať za následok zväčšenie štítnej žľazy, poruchy vývoja štítnej žľazy alebo poruchy funkcie štítnej žľazy.
Železo
Železo je minerálna látka, ktorá je súčasťou hemoglobínu v červených krvinkách, vďaka čomu môže naša krv prenášať kyslík ku každej bunke v tele. Železo potrebujú pre svoje fungovanie všetky telesné orgány.
Železo – účinky
Železo umožňuje prenos kyslíka krvou a vo svaloch. Je súčasťou enzýmov, ktoré zabezpečujú detoxikáciu organizmu a ochranu pred voľnými radikálmi. Umožňuje tiež dýchanie buniek. Pôsobí aj na psychiku, vitalitu a celkovú výkonnosť. Železo pomáha telu zvládať rôzne typy zápalov.
Železo – zdroje
Z potravinových zdrojov ho nájdeme najmä v pečeni, červenom mäse, rybách, morských živočíchoch, strukovinách, obilninách, orechoch a v sušenom ovocí. Železo sa užíva aj vo forme tabliet, kvapiek a sirupu.
Železo – dávkovanie
Odporúčaná denná dávka železa je 20 mg. Významná potreba železa vzniká najmä v tehotenstve. Prvým príznakom nedostatku železa je únava, slabosť alebo chudokrvnosť. Ďalšími príznakmi je nechutenstvo, bolesti hlavy, poruchy sústredenia a bledosť pokožky. Pri prebytku sa zas vyskytuje bronzová pigmentácia kože, narušenie činnosti srdca, sleziny, žalúdka a čriev a cirhóza.
[ux_latest_products columns=”4″ ]
Mangán
Mangán je stopový prvok dôležitý pre kosti a mnohé telesné funkcie. Síce si telo mangán nedokáže samo vytvoriť, dokáže si ho ukladať v pečeni, pankrease, obličkách, kostiach a mozgu.
Mangán – účinky
Mangán v kombinácii s vitamínom D a vápnikom prospieva k tvorbe silných a hustých kostí. Dostatočným príjmom mangánu si môžete znížiť hladinu cukru v krvi. Mangán v kombinácii s vitamínom K podporuje zrážanie krvi. Je bohatý na antioxidanty a napomáha tvorbe antioxidačného enzýmu.
Mangán- zdroje
Mangán má v potravinách vysoké zastúpenie. Obsahujú ho napríklad fazuľa, orechy, mandle, arašidy, hrozienka, hnedá ryža, celozrnný chlieb, špenát, sladké zemiaky, čierny a zelený čaj.
Mangán – dávkovanie
Odporúčaná denná dávka je u dospelého človeka od 2 do 5 mg. V porovnaní s inými minerálmi, pri mangáne sa nemusíte obávať predávkovania. Jeho prebytok dokáže telo vylúčiť žlčou do čriev. Horšie je to však s jeho nedostatkom. Môžu sa vyskytnúť poruchy sluchu a zraku, problémy s pamäťou aj zvýšenie hladinu cholesterolu.
Zinok
Zinok je esenciálny stopový prvok, ktorý je koncentrovaný najmä v kostiach, koži, svaloch, očiach, obličkách, podžalúdkovej žľaze a prostate. Potrebuje ho každá bunka tela.
Zinok – účinky
Zinok je dôležitý pre imunitu, zdravie pokožky, vlasov a nechtov, a na plodnosť. Podieľa sa na správnom raste a delení buniek. Vďaka optimálnym hodnotám zinku v tele je možné predchádzať ochoreniam ako cukrovka, Alzheimerova choroba, insomnia, depresia, rakovina a kardiovaskulárne ochorenia.
Zinok – zdroje
Zinok sa nachádza v týchto rastlinných zdrojoch – mak, strukoviny, pšenica, prírodná ryža, slnečnicové semená, tekvicová semená. Okrem toho sa nachádza aj v mäse, hubách a vaječných žĺtkoch.
Zinok – dávkovanie
Odporúčaná denná dávka je 10 – 15 mg pre dospelého človeka, 5 až 10 mg pre deti. Nedostatok zinku sa prejavuje kožnými problémami, únavou a problémami s plodnosťou. Ľudia s nedostatkom zinku sú náchylnejší na infekčné a zápalové ochorenia. Pri dlhodobom predávkovaní zinkom môže dôjsť k zníženiu hladiny medi a železa, ktoré sú pre telo veľmi dôležité. Ďalšími nežiadúcimi účinkami predávkovania sú poškodenie imunitných funkcií, znižovanie hodnôt dobrého HDL cholesterolu a poruchy trávenia.