Prečo potrebujeme tuk?
Úlohou tuku nie je iba vylepšenie chuti jedál ale hrá zásadnú úlohu pri správnej funkcii tela. V tuku sa rozpúšťajú niektoré vitamíny, tvoria hormóny, slúži ako ochrana vnútorných orgánov a regulátor telesnej teploty. Aby všetko fungovalo ako má, potrebujeme 1 g tuku na kilogram telesnej hmotnosti. A tu máme kameň úrazu. Málokto si totiž uvedomuje koľko tukov obsahuje taký vysmážaný rezeň, či burger z fasfoodu. Telo nadmerný tuk nevylúči ale uloží „na horšie časy“. Povedzme si úprimne, šanca že nastanú je mizivá. A tak sa pekne obaľujeme tukovou vrstvou, ktorej sa nie a nie zbaviť.
Znížte príjem tuku jednoducho a efektívne
Ubrať na dávke tukov neznamená, že budete mať fádny jedálniček. Niekedy stačí pár jednoduchých zmien.
Varte doma
Objednať si donášku jedla alebo zájsť do reštaurácie je pohodlné a šetrí čas, no neviete čo vlastne jete. V takomto type jedál sa zvyčajne ukrýva zbytočne veľké množstvo tuku. Chutný obed a večeru si uvaríte aj doma z čerstvých surovín a menšou dávkou oleja.
Používajte zdravé oleje
Kedysi sa varilo na bravčovej masti a rastlinnom oleji, lebo ľudia nič iné nemali. Dnes si ale môžete vyberať z ponuky zdravých a kvalitných olejov.
Olivový olej znižuje cholesterol v krvi a predchádza vzniku srdcovo – cievnych ochorení. Existuje viacero druhov olivového oleja, určených do studenej aj teplej kuchyne.
Kokosový olej je dobrý na varenie pri vysokých teplotách a avokádový olej je zasa skvelý do šalátov a nátierok. Tieto oleje obsahujú množstvo mononenasýtených mastných kyselín a majú úžasné účinky na zdravie aj krásu.
Pečte bez masla
Maslo je takmer v každom recepte na koláč a pečivo. Sladké, či slané dobroty sú však dobré aj bez neho. Stačí použiť vhodné náhrady. Napríklad zrelé avokádo, jablkové a tekvicové pyré, roztlačený banán alebo grécky jogurt.
Vymeňte panvicu
Eliminovať množstvo tuku sa dá aj použitím vhodného riadu. Keramické, kameninové alebo teflonové panvice a hrnce majú nepriľnavý povrch a tým pádom spotrebujete menej tuku pri varení.
Jogurt namiesto majonézy
Majonéza je v podstate zmes oleja a vajec. Zemiakový šalát si možno bez tejto kalorickej bomby predstaviť neviete, no skúste ju nahradiť bielym jogurtom. Odľahčený variant vás prekvapí. Chuť takmer rovnaká, no bez zbytočného tuku.
Vysajte prebytočný tuk
Jednoduchý a pritom efektívny trik s papierovým obrúskom ušetrí množstvo kalórií. Položte vysmážaný rezeň, či hrianku na obrúsok a ten vysaje prebytočnú mastnotu. Jedlo bude ľahšie a chuť zostane rovnaká.