logo

Migréna a bolesti hlavy, čo pomáha a ako proti ním bojovať

Migréna a bolesť hlavy už asi potrápila každého z nás a nebolo to nič príjemné. Táto bolesť je individuálna, u niekoho trvá chvíľku, u niekoho však ide o chronické dlhodobé ochorenie. Práve táto bolesť nás vie odstaviť od aktívneho života a dennej rutiny.

VÝNIMOČNÝ KOLAGÉN

Bolesť hlavy sa dá rozdeliť do dvoch základných skupín:

  • Primárna – ide o chorobu, ktorá sa vyskytuje samostatne, bez vonkajších pozorovateľných príčin, a nesúvisí s iným ochorením.
  • Sekundárna – v tomto prípade je táto bolesť spôsobená vonkajšou príčinou, prípadne je sprievodným symptómom iného ochorenia, úrazu či zdravotného problému.

Jednou z príčin bolesti hlavy môže byť migréna. Migréna postihuje viac ženy ako mužov, najčastejšie ľudí vo veku od 25 do 55 rokov.

Príčinami vzniku migrény sú najčastejšie tieto faktory:

  • hormonálne faktory,
  • nedostatok spánku,
  • potraviny,
  • stres,
  • vyčerpanosť,
  • zmeny počasia.

VÝNIMOČNÝ KOLAGÉN

Bolesť zvyčajne začína slabšou intenzitou a postupne sa táto intenzita zvyšuje. Taktiež zvykne zasahovať len jednu polovicu hlavy.

Sprievodnými syndrómami migrény sú okrem samotnej bolesti precitlivenosť na svetlo, hluk, zvracanie. Človek potrebuje pokoj, ticho a tmu. Častý výskyt migrény by mal byť určite odkonzultovaný s neurológom.

Ako sme uviedli vyššie, príčinou vzniku migrény môžu byť aj potraviny. S tým súvisí aj prekyslenie organizmu, čo znamená, že hladina pH v tele nie je optimálna. Optimálnu hladinu pH dosiahneme tým, že v našom jedálničku uprednostníme zásadité potraviny (klíčky, strukoviny, zelenina) pred kyslými, v ideálnom pomere 70-80 % zásadité ku 20 – 30 % kyslým.

Potraviny, ktorým by sme sa mali vyhnúť:

  • alkohol (najmä červené víno),
  • bravčové mäso,
  • citrusy,
  • cukor a umelé sladidlá,
  • čierny čaj,
  • čokoláda,
  • droždie,
  • E-čka (arómy, farbivá, konzervačné látky),
  • hovädzie mäso,
  • chladené a mrazené potraviny,
  • káva a kofeín,
  • mlieko,
  • pšenica,
  • ryby,
  • vajíčka,
  • údeniny.

Pri prevencii migrény je vhodné obmedziť príjem cukru, soli, tukov a zvýšiť príjem omega-3 mastných kyselín.

VÝNIMOČNÝ KOLAGÉN

Liečiť a predchádzať migréne sa dá, samozrejme, aj pomocou vitamínových doplnkov. Odporúčané sú nasledujúce vitamíny:

  • horčík,
  • kyselina listová,
  • vitamín B2,
  • vitamín B6,
  • vitamín C,
  • tymiánový čaj.

[ux_products style=”vertical” columns=”2″ depth=”2″ orderby=”date” image_width=”22″ text_size=”large” text_bg=”rgb(255, 255, 255)”]

Okrem stravy a vitamínových doplnkov môžu pomôcť aj nasledujúce tipy:

  • akupresúra a akupunktúra,
  • naučiť sa lepšie zvládať stres,
  • obmedzenie fajčenia,
  • pravidelná fyzická aktivita a relax,
  • zdravý chrup,
  • zníženie dávok užívaných liekov, ak je to možné.

 

Odporúčane produkty

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Obsah článku

Môže Vás zaujímať

liver

Starostlivosť o pečeň, prevencia

Je skvelé, že sa zaujímate o zdravie a funkciu pečene. Pečeň je skutočne kľúčový orgán v našom tele, ktorý zohráva mnoho dôležitých úloh vrátane detoxikácie,

bilinky

TOP 5 biliniek pre Vaše zdravie

Ahoj! S radosťou vám poskytnem informácie o piatich bylinkách, ktoré sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na zdravie. Pri ich používaní je však dôležité mať na