logo

Všetko, čo potrebujete vedieť o soli

Podľa dlhodobých štatistík sa ukazuje, že ľudia konzumujú nadmerné množstvá soli. Prijímame ju v rôznych polotovaroch, fast-foodoch, ale aj pri chrúmaní chipsov pri televízii. Niektorí tiež zbytočne veľa solia, keď si varia vlastné jedlá. Koľko soli je už priveľa, ktorý druh je zdravší a čo sa deje s organizmom, keď prijíma veľa soli? Odpovede na tieto otázky nájdete nižšie v článku.

Koľko soli potrebujeme?

Ľudské telo potrebuje na správne fungovanie približne 1g soli denne. Problém je, že napríklad v Austrálii priemerný človek skonzumuje 9-násobok tohto množstva. Je to spôsobené napríklad aj tým, že chuťové poháriky si postupne zvykajú na jedlo, ktoré im dávate. Ak teda dlhší čas zvyšujete dávky soli, postupne ju začnete cítiť slabšie. To mnohých láka soliť ešte viac a tak sa dostávajú do cyklu, z ktorého sa len ťažko vychádza. Pri nadmernom príjme soli sa z tela začne vylučovať veľa tekutín, stúpa krvný tlak a od toho sa odvíjajú ďalšie zdravotné komplikácie.

[products_pinterest_style products=”” cat=”kolagen” columns=”4″]

Himalájska, alebo obyčajná?

V slovenských obchodoch väčšinou nájdete dva druhy soli – himalájsku a obyčajnú morskú. Prvá z nich má častokrát zaujímavejšiu, ružovkastú farbu, na ktorú obchodníci radi lákajú svojich zákazníkov. Avšak z hľadiska príjmu sodíka – látky, ktorá je zodpovedná za reguláciu množstva tekutín v organizme – sú úplne rovnaké. Himalájska môže mať tú výhodu, že obsahuje okrem NaCl niektoré minerály prospešné pre vaše zdravie. Práve kvôli nim býva zafarbená.

Ako znížiť príjem soli?

Základom je zamerať sa na zdravé a čerstvé potraviny, z ktorých si budete sami variť doma. Len tak budete mať 100-percentnú kontrolu nad tým, koľko sodíka v soli prijímate. Pokiaľ je to možné, vyhnite sa aj snackom ako sú čipsy, popcorn a iné. Veľmi efektívnym riešením je aj používanie korenín. Mnohí ľudia totižto solia viac preto, aby jedlu dodali chuť. Ak sa naučíte pracovať s koreninami, vaše jedlá budú chutnejšie a následkom toho nebudete cítiť potrebu dosoliť si ich.

Nezabúdajte na to, že ak ste zvyknutí na veľa soli, znižovanie množstva musí byť postupné. Prudkým odobraním soli z jedálnička dosiahnete len to, že budete mať ešte väčšiu chuť na slané jedlá. Dôležité je aj dodržiavanie pitného režimu, následkom čoho sa sodík z tela vyplaví v moči alebo pote bez ďalších zdravotných následkov.

Odporúčane produkty

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Obsah článku

Môže Vás zaujímať

liver

Starostlivosť o pečeň, prevencia

Je skvelé, že sa zaujímate o zdravie a funkciu pečene. Pečeň je skutočne kľúčový orgán v našom tele, ktorý zohráva mnoho dôležitých úloh vrátane detoxikácie,

bilinky

TOP 5 biliniek pre Vaše zdravie

Ahoj! S radosťou vám poskytnem informácie o piatich bylinkách, ktoré sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na zdravie. Pri ich používaní je však dôležité mať na