Migréna a bolesť hlavy už asi potrápila každého z nás a nebolo to nič príjemné. Táto bolesť je individuálna, u niekoho trvá chvíľku, u niekoho však ide o chronické dlhodobé ochorenie. Práve táto bolesť nás vie odstaviť od aktívneho života a dennej rutiny.
Bolesť hlavy sa dá rozdeliť do dvoch základných skupín:
- Primárna – ide o chorobu, ktorá sa vyskytuje samostatne, bez vonkajších pozorovateľných príčin, a nesúvisí s iným ochorením.
- Sekundárna – v tomto prípade je táto bolesť spôsobená vonkajšou príčinou, prípadne je sprievodným symptómom iného ochorenia, úrazu či zdravotného problému.
Jednou z príčin bolesti hlavy môže byť migréna. Migréna postihuje viac ženy ako mužov, najčastejšie ľudí vo veku od 25 do 55 rokov.
Príčinami vzniku migrény sú najčastejšie tieto faktory:
- hormonálne faktory,
- nedostatok spánku,
- potraviny,
- stres,
- vyčerpanosť,
- zmeny počasia.
Bolesť zvyčajne začína slabšou intenzitou a postupne sa táto intenzita zvyšuje. Taktiež zvykne zasahovať len jednu polovicu hlavy.
Sprievodnými syndrómami migrény sú okrem samotnej bolesti precitlivenosť na svetlo, hluk, zvracanie. Človek potrebuje pokoj, ticho a tmu. Častý výskyt migrény by mal byť určite odkonzultovaný s neurológom.
Ako sme uviedli vyššie, príčinou vzniku migrény môžu byť aj potraviny. S tým súvisí aj prekyslenie organizmu, čo znamená, že hladina pH v tele nie je optimálna. Optimálnu hladinu pH dosiahneme tým, že v našom jedálničku uprednostníme zásadité potraviny (klíčky, strukoviny, zelenina) pred kyslými, v ideálnom pomere 70-80 % zásadité ku 20 – 30 % kyslým.
Potraviny, ktorým by sme sa mali vyhnúť:
- alkohol (najmä červené víno),
- bravčové mäso,
- citrusy,
- cukor a umelé sladidlá,
- čierny čaj,
- čokoláda,
- droždie,
- E-čka (arómy, farbivá, konzervačné látky),
- hovädzie mäso,
- chladené a mrazené potraviny,
- káva a kofeín,
- mlieko,
- pšenica,
- ryby,
- vajíčka,
- údeniny.
Pri prevencii migrény je vhodné obmedziť príjem cukru, soli, tukov a zvýšiť príjem omega-3 mastných kyselín.
Liečiť a predchádzať migréne sa dá, samozrejme, aj pomocou vitamínových doplnkov. Odporúčané sú nasledujúce vitamíny:
- horčík,
- kyselina listová,
- vitamín B2,
- vitamín B6,
- vitamín C,
- tymiánový čaj.
[ux_products style=”vertical” columns=”2″ depth=”2″ orderby=”date” image_width=”22″ text_size=”large” text_bg=”rgb(255, 255, 255)”]
Okrem stravy a vitamínových doplnkov môžu pomôcť aj nasledujúce tipy:
- akupresúra a akupunktúra,
- naučiť sa lepšie zvládať stres,
- obmedzenie fajčenia,
- pravidelná fyzická aktivita a relax,
- zdravý chrup,
- zníženie dávok užívaných liekov, ak je to možné.